Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejezetek Komló múltjából

 

 

A Fejezetek Komló múltjából című helytörténeti kiállítás a Városi Helytörténeti Múzeum pártszékházba való költözése után, 1993. szeptember 2-án nyílt meg. Az értékes helytörténeti, régészeti és néprajzi anyagot bemutató tárlatot nem kisebb személyiség adta át a közönségnek, mint Göncz Árpád köztársasági elnök.


   A kiállítás hosszú ideig változatlan formában fogadta a látogatókat, az első jelentősebb fejlesztés a sporttörténeti kiállítóterem kialakítása volt 2011-ben. Ezt követően, 2015-ben láttunk neki a helytörténeti kiállítás felújításának, ami azóta is folyamatosan, kisebb szakaszokban, pályázati forrásokból zajlik.


   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által a hazai muzeális intézmények szakmai támogatására kiírt Kubinyi Ágoston Program keretében 2015-ben megtörtént a bányászati kiállító terem teljes felújítása és a kiállítási anyag bővítése és újrarendezése. Ugyancsak ebből a forrásból valósulhat meg az Engel-terem felújítása 2017-ben, mely jövő évtől megújult formában ad otthont az egykori bányaigazgatók és -hivatalnokok irodabútorainak, valamint a Jánosi Engel Emléksaroknak. Ezzel egy időben tervezzük a néprajzi kiállítótermek felújítását és újrarendezését is saját forrásból. A felújítások során fontos szempontnak tekintjük a későbbi múzeumpedagógiai hasznosíthatóság előtérbe helyezését.


   A helytörténeti kiállításainkhoz számos múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, melyekre szeretettel várjuk az érdeklődő csoportokat.

 

 

dscn8941.jpg

Részlet a néprajzi kiállítóteremből


 

dscn8943.jpg

A komlói bányaigazgatók irodabútora


 

dscn8948.jpg

Régi idők iskolája