Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

 

Szakmai nap a múzeumban (2017. november 23.)

 

   A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény közös szervezésében megyei múzeumi szakmai nap került megrendezésre 2017. november 22-én.
 

   A rendezvényen résztvevő Baranya megyei múzeumi szakemberek délelőtt a pécsi Múzeum galériában találkoztak. A program kezdéseként Tillai Gábor történész szakmai tárlatvezetésével megtekintették a "Kincsek a Nílus partjáról" c. időszaki kiállítást. Ezt követően a Csontváry Múzeumban Dr. Csornay Boldizsár igazgató köszöntötte kollégákat, akik ezután a "Korszakokon átívelő történelem" c. időszaki kiállítással ismerkedtek meg Tóth Zsolt régész vezetésével.
 

   Az ezt követő szakmai program keretében, elsőként Varga Ágnes Baranya megyei múzeumi koordinátor ismertette az EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" c. kiemelt projekt, elsősorban annak múzeumi komponenseire fókuszálva. Ezt követően a Baranya megyei várak képviselői mutatták be intézményeiket, külön kiemelve a szokásos múzeumi megközelítéstől eltérő marketing-stratégiákat és a szűkebb értelemben vett múzeumi közegben is jó példáknak tekinthető múzeumpedagógiai és egyéb jó-gyakorlataikat.
 

   A pécsi program zárásaként a résztvevők elsőként vehették kézbe a Janus Pannonius Múzeum frissen megjelent, 54. évkönyvét, melyet Gerner András mutatott be röviden.


   A szakmai nap a közös ebédet követően Komlón, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben folytatódott.


   A délutáni program szakmai résszel kezdődött. Elsőként Steinerbrunner Győzőné intézményvezető köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta az intézményt. Ezt követően Dr. Henn Tamás muzeológus "A kis gyűjtemények múzeumpedagógiai lehetőségei az EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" c. kiemelt projekt tükrében" c. előadásában a Baranya megyei múzeumok oktató-nevelő munkáját foglalta össze, külön kiemelve az ezzel kapcsolatos problémákat, nehézségeket, valamint a megoldási és fejlődési lehetőségeket.


   A program zárásaként a múzeumi szakemberek Dr. Henn Tamás szakmai tárlatvezetése keretében ismerkedhettek meg az intézmény nemrégiben nyílt új természettudományi kiállításaival, valamint a helytörténeti gyűjteménnyel.


   A szakmai nap során valamennyien sok érdekes és hasznos tudással gyarapodtunk, mely minden bizonnyal segíteni fogja további munkánkat.


   Minden kollégának ezúton is köszönjük a lelkes részvételt!


 

dscn9223.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. november 20.)


Szeretettel várjuk Baranya megye múzeumi munkatársait a Janus Pannonius Múzeum (Pécs) és a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény (Komló) által szervezett megyei múzeumi szakmai napra!

 

meghivo.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 13.)

 

Szeretettel várjuk a Dél-Dunántúl régió múzeumi munkatársait a Janus Pannonius Múzeum (Pécs) és a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény (Komló) által szervezett regionális múzeumi szakmai napra!

regionalis.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 3.)

 

Örömmel értesítünk minden Kedves Látogatót, hogy "A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus" c. új állandó természettudományi kiállításunk, valamint a "Bányavirágok - Színes ásványvilág" c. megújult ásványkiállításunk 2017. október 12-től megtekinthetők az intézmény nyitvatartási idejében! Szeretettel várunk mindenkit!

 

jura-meghivo.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 1.)

 

plakat-kicsinyitett.jpg