Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hírek

 

 

Az "Év ősmaradványa 2019" (2018. augusztus 25.)

 

Nagy örömmel tudatjuk minden Kedves Érdeklődővel, hogy a 2019-es Év ősmaradványa cím elnyeréséért a Komló városáról elnevezett dinoszaurusz, a Komlosaurus is versenyben van.

 

img_6001.jpg

 

     A Magyarhoni Földtani Társulat által koordinált kezdeményezés 2015-ben indult útjára. A múzeumban külön vitrinekben jelenleg is megtekinthető az idei év ősmaradványa és ásványa, a Balatonites nevű ammonitesz és a fluorit is. Mindemellett augusztus végén az idén is elindult a szavazás, hogy közösen választhassuk ki a jövő évre is az Év ősmaradványát és ásványát.

 

     Az ásványok közül a galenit, a kősó és az olivin, az ősmaradványok közül pedig a Tympanotonos (csiga), a Komlosaurus és a Hippurites (kagyló) várja a szavazatokat. Szavazni elektronikusan a http://evosmaradvanya.hu/ weboldalon, papír alapon pedig a muzeális gyűjtemény aulájában kihelyezett szavazóládánál lehet 2018. október 15-ig.

 

     Kérjük segítsenek Önök is egy-egy szavazattal, hogy a mi Komlosaurusunk nyerhesse el az "Év ősmaradványa 2019" címet és vele az országos hírnevet!

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

 

Információs nap és éjszakai kalandozás a múzeumban (2018. június 26.)

 

Információs nap és éjszakai kalandozás a múzeumban címmel tartottak múzeumi információs napot a muzeális gyűjteményben.

 

kep_1-masolata.jpg

 

   Az információs napon megjelenteket a rendezvény kezdetén Dr. Henn Tamás muzeológus köszöntötte. A program első részeként röviden ismertette a résztvevőkkel az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” c. kiemelt projektet, és eddigi eredményeit, külön kitérve az idei év fő tematikájára, a korai iskolaelhagyás csökkentésére, felzárkóztatásra és tehetséggondozásra. Ez a jelen lévő pedagógusok számára igen tanulságos információkkal is szolgált, illetve több kérdés is elhangzott ezzel kapcsolatban.

   Ez után bemutatásra kerültek a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény jelenleg is futó, és a jövőben várható infrastrukturális fejlesztéseit, melyek kiváló alapot jelentenek az intézmény jövőbeni rendezvényeihez, a különféle könyvtár- és múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz. Az intézmény múzeumpedagógiai programjának ismertetése párbeszédes formában zajlott, mely alapján az aktuális igényeknek megfelelően tudják a nyár folyamán frissíteni és átdolgozni kínálatukat.

   A rendezvény második blokkja egy rendhagyó éjszakai múzeumi kalandtúrával telt, ahol a résztvevők csapatokban versenyezhettek egymással. Erre az alkalomra olyan új feladatokat dolgoztak ki, melyek mindegyike szorosan kapcsolódott kiállításokhoz és gyűjteményi anyagokhoz. Éppen ezért a nyolc állomás feladatainak megoldása során szinte teljes egészében bejárták a résztvevők a múzeumot, és azok is sokat tanultak és tapasztaltak azok is, akik esetleg eddig még nem jártak még itt.

   Az est tetőpontja pedig cseppet sem meglepő módon az eredményhirdetés és díjkiosztás volt. A rendezvény ideje alatt a folyosón büféasztal állt a vendégek szolgálatára kávéval üdítővel, vízzel, ropogtatnivalóval. A rendezvény végül éjjel 11 óra után ért véget.

-ht-

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

 

 

Szakmai nap a múzeumban (2018. június 25.)

 

Tapasztalatok határon innen és túl címmel tartottak szakmai napot a muzeális gyűjteményben.

 

dscn1114-masolata.jpg

 

   A helyi szakmai nap résztvevőit elsőként Steinerbrunner Győzőné intézményvezető asszony, majd ezt követően Dr. Henn Tamás muzeológus köszöntötték.

   A szakmai rész első előadója Steinerbrunner Győzőné intézményvezető asszony volt, aki összefoglalta az idei évben megváltozott azon jogszabályokat és egyéb szabályozásokat, melyek az intézményük működését is érintik, majd röviden megvitatták az ezzel kapcsolatos teendőiket.

   Ezt követően Dr. Henn Tamás tartott előadást, melyben bemutatta a MOKK idei északkelet-magyarországi szakmai útjának helyszíneit és programjait. Az előadás fókuszába az idei év fő témáját, a korai iskolaelhagyás csökkentését, a felzárkóztatást és a tehetséggondozást helyezte, s igyekezett a lehetőségekhez mérten interaktívvá tenni az előadást.

   Ezután – mivel már igencsak a péntek délutánban jártunk – rövid kávészünet következett, melynek során a kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt.

   A szakmai program második részét szintén Dr. Henn Tamás kezdte egy előadással, melynek címe „A múzeumok szerepe a felzárkóztatásban és a tehetséggondozásban – nemzetközi jó gyakorlatok ismertetése a MOKK erdélyi szakmai útjának tapasztalatairól” volt. Ennek során kiemelten az év témájához kapcsolódóan mutatta be a tanulmányutat, részletesen elemezve a Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája, a Kallós Alapítvány és a YUPPI tábor kiemelkedő tevékenységét az erdélyi magyar gyerekek körében.

   A program közös ötleteléssel, kerekasztal beszélgetéssel zárult, melynek során számos konstruktív javaslat született, melyeket a jövőben igyekszenek alaposabban kidolgozni és megvalósítani.

-ht-

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

 

Múzeumok Éjszakája 2018-ban már

Komlón is!
(2018. június 20.)

 

     A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény szeretettel vár minden érdeklődőt a Múzeumok Éjszakáján megrendezésre kerülő programjaira! Részletek a plakáton olvashatók!

 

plakat-2018-masolata--3-.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2018. június 15.)

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt múzeumi információs napunkra!

 

nevtelen.jpg

 

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2018. június 15.)

 

Szeretettel várunk minden érdeklődőt helyi szakmai napunkra!

 

nevtelen.png

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Szakmai nap a múzeumban (2017. november 23.)

 

   A pécsi Janus Pannonius Múzeum és a komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény közös szervezésében megyei múzeumi szakmai nap került megrendezésre 2017. november 22-én.
 

   A rendezvényen résztvevő Baranya megyei múzeumi szakemberek délelőtt a pécsi Múzeum galériában találkoztak. A program kezdéseként Tillai Gábor történész szakmai tárlatvezetésével megtekintették a "Kincsek a Nílus partjáról" c. időszaki kiállítást. Ezt követően a Csontváry Múzeumban Dr. Csornay Boldizsár igazgató köszöntötte kollégákat, akik ezután a "Korszakokon átívelő történelem" c. időszaki kiállítással ismerkedtek meg Tóth Zsolt régész vezetésével.
 

   Az ezt követő szakmai program keretében, elsőként Varga Ágnes Baranya megyei múzeumi koordinátor ismertette az EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" c. kiemelt projekt, elsősorban annak múzeumi komponenseire fókuszálva. Ezt követően a Baranya megyei várak képviselői mutatták be intézményeiket, külön kiemelve a szokásos múzeumi megközelítéstől eltérő marketing-stratégiákat és a szűkebb értelemben vett múzeumi közegben is jó példáknak tekinthető múzeumpedagógiai és egyéb jó-gyakorlataikat.
 

   A pécsi program zárásaként a résztvevők elsőként vehették kézbe a Janus Pannonius Múzeum frissen megjelent, 54. évkönyvét, melyet Gerner András mutatott be röviden.


   A szakmai nap a közös ebédet követően Komlón, a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjteményben folytatódott.


   A délutáni program szakmai résszel kezdődött. Elsőként Steinerbrunner Győzőné intézményvezető köszöntötte a résztvevőket, majd röviden bemutatta az intézményt. Ezt követően Dr. Henn Tamás muzeológus "A kis gyűjtemények múzeumpedagógiai lehetőségei az EFOP 3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" c. kiemelt projekt tükrében" c. előadásában a Baranya megyei múzeumok oktató-nevelő munkáját foglalta össze, külön kiemelve az ezzel kapcsolatos problémákat, nehézségeket, valamint a megoldási és fejlődési lehetőségeket.


   A program zárásaként a múzeumi szakemberek Dr. Henn Tamás szakmai tárlatvezetése keretében ismerkedhettek meg az intézmény nemrégiben nyílt új természettudományi kiállításaival, valamint a helytörténeti gyűjteménnyel.


   A szakmai nap során valamennyien sok érdekes és hasznos tudással gyarapodtunk, mely minden bizonnyal segíteni fogja további munkánkat.


   Minden kollégának ezúton is köszönjük a lelkes részvételt!


 

dscn9223.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. november 20.)


Szeretettel várjuk Baranya megye múzeumi munkatársait a Janus Pannonius Múzeum (Pécs) és a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény (Komló) által szervezett megyei múzeumi szakmai napra!

 

meghivo.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 13.)

 

Szeretettel várjuk a Dél-Dunántúl régió múzeumi munkatársait a Janus Pannonius Múzeum (Pécs) és a Komlói Helytörténeti és Természettudományi Gyűjtemény (Komló) által szervezett regionális múzeumi szakmai napra!

regionalis.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 3.)

 

Örömmel értesítünk minden Kedves Látogatót, hogy "A mecseki Jurassic Park és a Komlosaurus" c. új állandó természettudományi kiállításunk, valamint a "Bányavirágok - Színes ásványvilág" c. megújult ásványkiállításunk 2017. október 12-től megtekinthetők az intézmény nyitvatartási idejében! Szeretettel várunk mindenkit!

 

jura-meghivo.jpg

 

 

humulus_lupulus.jpg

 

 

Meghívó (2017. október 1.)

 

plakat-kicsinyitett.jpg